Malzemeler
Ana malzeme
1 kg aşurelik buğday
2 bardak haşlanmış nohut
2 bardak haşlanmış fasulye (haşlanmış haliyle 2 bardak )
250 gr kuru üzüm ( ben sarı olanını tercih ediyorum)
250 gr kuru kaysı ( sarı ve yumuşak olanından)
1,5 kg şeker
İsteğe bağlı malzemeler
250 gr ceviz içi
250 gr badem içi
Her türlü tuzssuz kuru yemiş olabilir
Susam
Tarçın ( ben çubuk tarçın ve toz tarçın herikisini de kullandım)
1 tane zencefil
Çok az karanfil
1 tane elma
1 portakalın kabuk rendesi
3 yemek kaşığı gül suyu
Yapılışı
Öncelikle nohutu ve fasulyeyi geceden ıslıyoruz 1 er bardak haşlayına 2 bardak oluyor
Buğdayımızı da geceden ıslıyoruz ama hanımlar kuru baklagilleri ıslarken mutlaka su koyduktan sonra üzerlerine bir taşım kaynatın ondan sonra kapatın sabaha kadar çok güzel şişeceklerdir daha sonra sularını süzüp iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz fasulye ve nohutu
Buğdayı da en büyük tencereniz hangisiyse onun içine alın ve yeterince suyunu da koyduktan sonra iyice özleşene kadar pişirin bunlar pişerken diğer tarafta kaysıları küçük küçük doğrayıp üzümlerle beraber sıcak suyla ıslayın
Buğday piştikten sonra içerisine haşlanan fasulye ve nohutu ekliyoruz üzerine şekerimizi ilave ediyoruz Şeker koyduktan sonra çok sık karıştıralım ama altı hemen tutabilir çünki son olarak kaysı ve üzümlerimizi de koyup yaklaşık 10- 15 dkk daha kaynatıp. Ocağımızın altını kapatıyoruz
Bu arada bütün malzemeleri koyduktan sonra bir iki tane de çubuk tarçın da eklemiştim
Artık kaselere alma zamanı geldi aşuremizi kaselere alıp elinizde hangi malzeme çerez olarak varsa isteğe bağlı koyup zevkinize göre sunum yapabilirsiniz...
Afiyet olsun...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten