21 april 2015

EKŞİLİ KÖFTE...

Ekşili köfte( yuvalama, topalak aşı)
Malzemeler
Öncelikle et veya tavuk suyuna ihtiyacımız var. Etimizi veya tavuğumuzu haşlayıp bi kenarda bekletelim.
Köftesi için
500 gr çiğköftelik ince bulgur
1-1,5 bardak kadar un
1 yumurta
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçasj
Kimyon , karabiber
Bulguru ıslatmak için 
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Bılgurun üzerine sıcak su dökülerek şişmesi beklenir. Yaklaşık yarım saat sonra şişen bulgurun üzerine hafif su verilerek yoğrulmaya başlanır.salça ve baharatlar eklenir. Sonrasında yumurta ve un ilavesi yavaş yavaş yapılır ve yoğrulmaya devam edilir, eğer ki hamur çok sert ise hafif su ilavesi yapılırak yoğrulmaya devam edilir. Hamurun birbirini tutması gerekiyor. Birbirini tutma kıvamına gelmiş ise hamurumuz hazır demektir. Daha sonra avuç içinize bir miktar hamur alıp sıkarak sıktığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayınız. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi yapınız.
Bir tane soğanı ince ince doğrayıp yağda kavurunuz üzerine iki yemek kaşığı biber salçası ve 4-5 adet ince doğranmış domates ilavesi yapınız. Domates yerine domates salçası da kullanabilirsiniz..domatesler pişerken bir kaç diş sarımsak dövüp veya doğrayıp ilave ediniz. Domatesler piştikten sonra et suyumuzu ilave edip kaynatıyoruz. Kaynayan suya minik köfte ve haşlanmış nohutumuzu ilave ediyoruz. Ekşi sevenler bol miktarda limon suyu veya nar ekşisi koyabilirler. Köftelerimiz su yüzüne çıkınca , yaklaşık 8-10 dkk sürüyor zaten, pişmiş demektir. Son olarak kuru nane serperek yemeğimizi bitiriyoruz...
Afiyet olsun....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...